Volgende wedstrijd

Alle komende competitiewedstrijden zijn tot nader order afgelast

Indeling 2e Klasse G 20/21

ASV Dronten
AVW’66
Batavia’90
Be Quick Zutphen
Dinxperlo FC *
Horst FC
Lelystad’67
Lunteren
Merino’s De
Renswoude
Unicum
Valleivogels
Veensche Boys
VRC
* Kiest voor zondagvoetbal

Uitslagen 7 maart

Veensche B – Dinxperlo 2-0
Renswoude – FC Horst 2-1
Lunteren – VRC 3-0
Merinos – Unicum 2-2
Batavia – Be Quick 8-3
Dronten – Lelystad 7-0
Valleivogels – AVW 3-1

Activiteiten kalender
Topscoorderslijst

1 Nico van den Brom 14
2 Tom van Donselaar 9
3 Rody Buitenhuis 8
4 Julian Buitenhuis 7
5 Menno van der Woude 2
5 John Riezenbos 2
5 Mohammed Nouri 2
6 Alwin van Domselaar 1
6 Rody van de Beek 1
6 Herbert van den Ham 1
6 Bas van de Grootevheen 1
6 Jaimy Mol 1
6 Barry de Winter 1

 

Afdwingen dat Donny ook vaste waarde wordt in Oranje

Bij Ajax groeide hij in een superseizoen uit tot vaste basisspeler. Nu jaagt Donny van de Beek (22) ook op een doorbraak in Oranje, waarvoor hij pas vijf keer speelde. Zijn motto: ,,In het huidige topvoetbal moet je veelzijdig zijn.” De training van het Nederlands elftal is net bezig en de stem van Dwight Lodeweges schalt over het veld in Lagos. ‘Oorlogshouding’, roept de assistent van bondscoach Ronald Koeman. Prompt gaan her en der spelers met licht gekromde rug op hun voorvoeten staan. Ook Donny van de Beek schiet in die stand, klaar om volle bak druk te geven op de denkbeeldige opbouw van de Engelsen, morgenavond de tegenstander van Oranje.

Het zijn aardige beelden in de staart van een lang, zwaar en memorabel seizoen. Als middenvelder van Ajax speelde Van de Beek (22) nooit eerder zoveel wedstrijden. Maar met liefde trekt hij nu met Oranje nog een weekje door. ,,Het is een ongelooflijk seizoen”, zegt hij over het jaar van zijn definitieve doorbraak. ,,Nee, ik ben geen jongen die veel beelden terugkijkt. Na het kampioenschap hadden we een paar vrije dagen. Dan laat je alles even op je inwerken. Maar de wedstrijden tegen Real, Juventus, Spurs; ik heb er nog bijna niets van teruggekeken. Ja, hooguit mijn goals.”

Het is misschien iets voor de zomervakantie. Want eerst wacht nog een andere klus. De finaleronde van de Nations League wordt Van de Beeks eerste toernooi-ervaring met Oranje. Een soort mini-EK, als opmaat naar de echte Europese titelstrijd, volgend jaar.

Het is wel grappig, zegt Van de Beek. Zijn eerste herinnering aan het Nederlands elftal bij een toernooi ligt toevallig hier, in Portugal. ,,Bij het EK van 2004 speelde Oranje in de poule tegen Tsjechië. Die wedstrijd heb ik live in het stadion gezien. Ik was net zeven, we vierden met familie vakantie in de buurt. Oranje kwam 2-0 voor, maar verloor 3-2 en Arjen Robben werd gewisseld.” Met een knipoog, refererend aan de omstreden ingreep van toenmalig bondscoach Dick Advocaat: ,,Daar was niet iedereen het mee eens, toch?”

Morgen hoopt hij zelf op speeltijd in Guimarães, tegen Engeland. De bondscoach omschreef hem laatst lovend als ‘het schoolvoorbeeld hoe spelers zich kunnen ontwikkelen in de loop van een seizoen’. Een jaar geleden in deze week verloor Van de Beek nog min of meer de strijd bij Oranje, door een mager oefenoptreden tegen Slowakije, zijn vierde van in totaal vijf interlands.

Wat hem interessant maakt voor trainers, is zijn veelzijdigheid. Tijdens het voetballen is Van de Beek net een kameleon. ,,Ik denk dat het mijn kracht is, ja, dat ik in meerdere rollen kan spelen. In het huidige topvoetbal moet je als middenvelder veelzijdig zijn, daar geloof ik in. Het is goed voor mijn ontwikkeling om op meerdere posities te spelen.” Dus: of hij een voorkeur heeft voor de ‘6’ of de ’10’-positie bij Oranje? ,,Nee, dat mag van mij allebei.”

Ajax-as

Stel dat Koeman tegen Engeland de Champions Leaguewinnaars Georginio Wijnaldum en/of Virgil van Dijk de hele wedstrijd of een deel ervan rust geeft, dan is ook interessant hoe hij het elftal zonder hen neerzet. Er valt bijvoorbeeld een bijna volledige Ajax-as te formeren. Met voor de neus van ex-Ajax-keeper Cillessen een centraal duo van De Ligt en Blind en Van de Beek en Frenkie de Jong als middenveldtandem, aangevuld met De Roon of Pröpper en Memphis als spits. De automatismen van een succesvol clubteam zou je zo deels overhevelen naar de nationale ploeg.

Van de Beek haalt zijn schouders op. Hij focust puur op zijn eigen aandeel en ziet wel hoe het allemaal uitpakt. ,,Ik moet gewoon zelf afdwingen dat ik ook bij Oranje ga spelen. In mijn hoofd ben ik nog fris en de spieren voelen goed. Wat mij betreft gaan we als groep nog twee wedstrijden knallen.”

Bron AD

Archief berichten