Volgende wedstrijd

26 sept: OVC – Veensche Boys  (15.00 uur)

Stand 2e Klasse G 20/21

Horst FC 3
VRC 3
Valleivogels 3
Unicum 3
Veensche Boys 3
Lunteren 3
Lelystad’67 1
Batavia’90 1
ASV Dronten 0
AVW’66 0
OWIOS 0
Renswoude 0
VSCO’61 0
OVC 0

Uitslagen 19 september 2020

Veensche B-ASV Dronten 1-0
VRC – OVC 4-0
FC Horst – VSCO 4-0
Lunteren – AVW 2-1
OWIOS – Unicum 1-2
Valleivogels – Renswoude 3-1
Lelystad-Batavia 1-1

Activiteiten kalender

14 oktober 2020
DropTalents talentendagen

23 oktober 2020
Ajax Clinic

Topscoorderslijst

1. Tom Cozijnsen 1

 

Selectie-procedure jeugd SV Veensche Boys

Nu het seizoen naar het eind loopt en de ontknoping nadert voor wat betreft de eventuele kampioenschappen, promoties of in het slechtste geval degradaties, wordt het tijd om na te gaan denken voor wat betreft de indelingen van de nieuwe elftallen/teams voor het seizoen 2013-2014. Om belangstellenden een kijkje in de “keuken” te geven zal ik in dit schrijven aangeven hoe er voor het nieuwe seizoen geselecteerd gaat worden en aan welke criteria er voldaan moet worden om bijvoorbeeld in een selectieteam te komen.

Uiteraard zal een indeling een voorlopig karakter hebben. Eerst zal er een globale inventarisatie komen voor wat betreft het huidige jeugdledenbestand. Er zullen gedurende de zomerstop altijd mutaties plaatsvinden. Hopelijk krijgen we er komende zomen meer (jeugd)leden bij dan dat er zullen bedanken. Aan de hand van de inventarisatie zal er gekeken worden hoeveel spelers/sters er hopelijk bij de start van het nieuwe seizoen op het veld kunnen staan. Afhankelijk van de aantallen zal er bepaald worden hoeveel elftallen en teams we kunnen samenstellen. Bij het samenstellen van de elftallen/teams is het kind LEIDEND en niet de vaders of moeders die als trainers/leiders actief zijn. Deze enthousiaste ouders kunnen/mogen het kind volgen. Verzoeken om een kind bij vriendjes of vriendinnetjes te plaatsen zullen wellicht bij hoge uitzondering plaatsvinden.

Uiteraard hebben we binnen het jeugdvoetbal van Veensche Boys  prestatief ingestelde elftallen/ teams en recreatief ingestelde elftallen/teams. De kunst binnen het samenstellen van de teams is om de juiste speler/ster in het juiste team te plaatsen. Een speler/ster beleeft weinig plezier aan zijn/haar hobby als deze zich niet “thuis” voelt in zijn/haar team. Niet iedereen streeft immers hetzelfde doel na in zijn/haar sport/hobby.

Hoe wordt er geselecteerd? We beginnen daarbij al bij de jongste voetballende jeugd en dat pad loopt uiteraard door tot en met de senioren. De huidige trainers/leiders van de pupillen hebben per elftal/team een relatief eenvoudig “scouting” formulier gekregen waarop zij hun bevindingen per speler/ster kunnen zetten. En als ik relatief eenvoudig schrijf, besef ik mijzelf dat dat niet voor iedereen hetzelfde geldt. En met name naar welke criteria er wordt gekeken. Relatief eenvoudig houdt in dit geval in dat je door je eigen ogen moet kijken en niet door de ogen van een andere trainer/leider. Naast de aanbevelingen van de trainers/leiders  worden er selectiewedstrijden gespeeld. Deze wedstrijden worden door diverse beoordelaars (scouts) bekeken. Tevens zullen deze beoordelaars ook in de komende periode bij de trainingen komen kijken. Aan de hand van hetgeen zij zien en de beoordelingen van de trainers/leiders, zal in samenspraak met de hoofd jeugdopleiding de elftallen/teams worden samengesteld. Lopende het komende seizoen zullen de trainers van de selectie-elftallen/teams een scoutingformulier krijgen dat meer gedetailleerd is. Die moeten zij 2 keer per seizoen (medio november/december en april/mei) invullen. Door middel van deze formulieren kunnen we de (eventuele) ontwikkeling van de individuele speler/ster bewaken.  

Wat zijn de criteria om te selecteren? Hoofdcriteria is voetbalvaardigheid. Met andere woorden, de technische voetbalvaardigheden zijn in grote mate bepalend of iemand in een selectie opgenomen kan worden. Waar dient dan o.a. naar gekeken te worden bij technische voetbalvaardigheden? Kan hij/zij “baas” zijn over de bal onder diverse omstandigheden/weerstanden. Denk hierbij aan de tegenstander, afgebakende ruimtes, supporters, het weer etc. Hoe zie je of een speler/ster “baas” is over de bal? Belangrijk is hoe hij/zij o.a. een bal aanneemt, dribbelt, drijft, overspeelt, stopt, een ander speler passeert, doelpunten maakt. Uiteraard wordt hierbij rekening met de leeftijd gehouden. Ook van belang bij het selecteren is het tactisch inzicht, fysieke gesteldheid, mentaliteit en trainingsopkomst. Vanzelfsprekend wordt hierbij ook rekening gehouden met de specifieke leeftijdskenmerken.

Tevens wordt in ogenschouw de leeftijd meegenomen. Bij twijfel over het selecteren van gelijkwaardige spelers/sters zal bijna zeker de eerste jaars voorrang krijgen op een tweede jaars. Uitzondering zal in overleg met betrokken besloten worden. Gedurende het seizoen kan het voorkomen dat een speler/ster vervroegd over kan naar een hoger team. Indien de speler/ster in zijn/haar team is uitgeleerd, dan kan een overweging zijn om hem/haar in een hoger team te plaatsen, zodat de verdere ontwikkeling weer kan plaatsvinden. Uiteraard ook in overleg met betrokkenen.

Hopende u een beetje geïnformeerd te hebben omtrent het selecteren van de elftallen/teams.

Groeten Eddy Kraaij

Archief berichten